Dr. Gyarmathy és Társai Kft.   ┃   Dr. Gyarmathy Ügyvédi Iroda

Munkabér euróban?

Fizetheti-e a munkáltató euróban a munkabért?

 

A munkabért a Munka Törvénykönyve értelmében forintban kell megállapítani és kifizetni (Mt. 154.§ (1) bek.). Ezalól két kivétel van,

  • a külföldön történő munkavégzés és
  • a vezető állású munkavállalók munkabére.

Ha a munkabért a felek külföldi pénznemben határozták meg, és az nem tartozik a fenti kivételek illetve más, speciális jogszabályi kivétel körébe, úgy a munkaszerződésnek ez a része érvénytelen. Ekkor a munkabért a deviza-forint árfolyamra tekintettel át kell számítani forintra és forintban kifizetni.

A fenti tilalom a további bérelemekre is vonatkozik, tehát pl.  a jutalom kifizetése is csak forintban történhet. Lehetséges megoldás, hogy a munkavállaló bére akként kerüljön megállapításra, hogy a bér tükrözze az irányadó devizaárfolyamot, akár rendszeres felülvizsgálat, akár éves bérmódosítás formájában.

A vezető állású munkavállalók illetve a külföldön munkát végző dolgozók munkabére nemcsak forintban, hanem más pénznemben, így euróban is kifizethető.

If you have any questions concerning the above, please do not hesitate to contact us!
© 2023 Gyarmathy&Partners    |    Tax, Accounting and Law Firm in Budapest, Hungary


Célunk, hogy maradandó értékeket teremtsünk ügyfeleink részére.
Ehhez kiemelkedő minőségű szolgáltatásokkal járulunk hozzá a következő területeken:


Esettanulmányainkban néhány gyakorlati példa segítségével mutatjuk be tevékenységünket és az ügyfeleink számára elért előnyöket:


A member firm of DFK International a worldwide association of independent accounting firms and business advisersAkkreditációk